Två män dömda för terrorbrott

Två unga män har dömts för planer på att ägna sig åt terrorism. (TT)


En enig tingsrätt i Glostrup i Danmark förklarar två unga män skyldiga till att ha planerat terrordåd.

Männen döms till tolv respektive sju års fängelse.

Männen greps tillsammans med sju andra unga män vid en stort uppslagen polisrazzia i sina bostäder på gatan Glasvej i Köpenhamn den 4 september i fjol. Tre av dem häktades. Samtliga hade utländsk bakgrund.

De åtalades senare för att ha försökt framställa "en eller flera sprängladdningar att användas till en terrorhandling" och för att ha tillverkat sprängmedlet Tatp. De sägs också ha gjort en provsprängning med sprängämnet i en portgång.

Rätten hänvisade bland annat till att de åtalade hade så kallade martyrfilmer i hemmet samt manualer om hur man tillverkar bomber. En av de två reste dessutom till städer i Pakistan som är kända för att hysa några av terrornätverket al-Qaidas träningsläger.

Bilder i mannens mobil visar honom med vapen tillsammans med andra beväpnade män. Mannen har medgivit att han i Pakistan skrev av en bombmanual och smugglade den med sig tillbaka till Danmark.

Telefonavlyssningar har visat att männen flera gånger diskuterat hur många människor som kunde dödas beroende på vilken sprängladdning man tänkte använda.

Övervakningsfilmer som säkerhetspolisen PET gjort visar hur en av männen sitter i sin lägenhet och tillverkar en sprängladdning medan han sjunger hyllningssånger om det ärorika i att bli en självmordsbombare.

En av männen är dansk medborgare medan den andra nu riskerar utvisning. Straffet som kan bli livstids fängelse fastställs senare under tisdagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Vapiano förbjöds servera alhokol – hade Kronofogdskulder av betydande belopp

I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.

Tomelilla: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv11, Tomelilla. Kollision mellan buss och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

FN vill ha direktlinje till Israels styrkor

FN vill ha en direktlinje till de israeliska styrkorna i Gaza för att kunna leverera nödhjälp säkert och effektivt.

Polis sköt flicka med elpistol på Sis-hem

1 timme sedan
En 13-årig flicka som är placerad på ett Sis-hem utanför Linköping sköts med elpistol i samband med ett polisingripande på torsdagen, rapporterar Corren.