Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bolivia folkomröstar i januari

- 21/10/2008, 21:32 -

Efter 18 timmars debatt gick oppositionen med på folkomröstning. (TT)

Bolivias parlament antog på tisdagen en lag som fastställer att en folkomröstning om en ny författning ska hållas den 25 januari.

Enligt president Evo Morales kommer författningen att ge indianerna mer makt, samtidigt som den syftar till att främja vänsterinriktade ekonomiska principer.

Lagförslaget förkastades först av oppositionen som hävdade att det skulle ge alltför mycket makt till Morales, den förste bolivianske ledaren som kommer från ursprungsbefolkningen. Efter 18 timmars debatt röstade högerparlamentarikerna för förslaget sedan Morales gått med på att ställa upp till omval endast en gång och ändra förslaget så att en del av deras krav tillgodoses.

I måndags gick Morales i spetsen för en marsch med över 100 000 indianska bönder och gruvarbetare för att skapa press på oppositionens kongressledamöter att godta förslaget.

Skrivet av: