Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marsch för boliviansk grundlag

- 20/10/2008, 19:34 -

President Morales ställde sig i spetsen för demonstration mot kongressen. (TT)

Bolivias president Evo Morales hoppade överraskande in i täten för en stor demonstration på måndagen.

Omkring 50 000 reformanhängare gick med Morales i spetsen sista sträckan av en tjugomilamarsch till La Paz och kongressen för att tvinga fram ett godkännande av planerna på en folkomröstning om en omstridd författning.

Högerkrafter som bestämt motsätter sig den nya konstitutionen dominerar senaten, som har 27 ledamöter. Folkomröstningen måste få stöd av två tredjedelar av de totalt 157 kongressledamöterna, rapporterar AFP.

Författningen skulle ge vänsterpresidenten Morales möjlighet att bli omvald i stället för att tvingas avgå redan efter sin första presidentperiod.

Presidenten vill också genomdriva ett förtida val. Detta har visat sig vara en av de värsta stötestenarna: högeroppositionen fruktar att Morales då kan få kontroll över båda kamrarna i kongressen.

Morales har sedan han tillträdde 2006 genomdrivit flera reformer som ger staten och den fattiga befolkningen större inkomst av gasutvinningen. Hittills har kongressen kunnat förhindra en del av reformerna tack vare sitt grepp om senaten.

Författningen skulle också ge regeringen möjlighet att ta mark från eliten och fördela den bland fattiga.

- Vad begär gräsrotsrörelsen? Bara att kongressen godkänner en lag så att folk med sina röster kan säga ja eller nej till den nya författningen! sade Morales då han förenade sig med bönder, indianer och gruvarbetare på sista sträckan in i La Paz.

Bland demonstranterna vajade indianernas färgstarka rutmönstrade flagga. Några hotade storma kongressen om den inte godkänner folkomröstningen.

Morales har av läkare rekommenderats att ta ledigt på grund av besvärande huvudvärk, sade en talesman för presidenten i lördags, men har fortsatt kämpa för författningen och nyvalet.

Skrivet av: