Fredag 7 Okt
Stockholm

Rebellisk guvernör förhandlar

Ledaren för de fyra rebelliska guvernörerna i det krisdrabbade Bolivia har gått med på fortsatta förhandlingar med Evo Morales. Guvernören i Santa Cruz lämnade beskedet i går. De andra guvernörerna väntas följa honom. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ledaren för de fyra rebelliska guvernörerna i det krisdrabbade Bolivia har gått med på fortsatta förhandlingar med president Evo Morales. Guvernören i Santa Cruz, Ruben Costas, lämnade beskedet på tisdagen.

Costas sade till journalister att formella samtal sker för att lösa den våldsamma krisen som skakar det fattiga sydamerikanska landet.

– Vi har gått med på att underteckna detta avtal (om förhandlingsram) för att freden ska återvända.

Avtalet innehåller en lista med problem som de fyra guvernörerna vill diskutera med Morales. Andra guvernörer har dock inte sagt om de godtagit ramen för samtal med presidenten men de förväntas följa Costas.

De fyra rebelliska guvernörerna hör till landets höger medan Morales hör till vänstern. De ogillar de socialistiska reformer som han vill genomföra med bland annat utdelning av mark till jordlösa bönder.

Sent på tisdagen kom beskedet att federala soldater gripit en upprorisk guvernör, Leopoldo Fernandez i provinsen Pando. Regeringen anklagar honom för att ha beordrat massakern i torsdags förra veckan då 15 Moraleslojala bönder ska ha dödats. Först hävdade regeringen att det var ännu fler dödsoffer.

Morales fick i måndags stöd när presidenterna i nio sydamerikanska länder höll toppmöte i Chiles huvudstad Santiago om Bolivias kris.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.