Rebellisk guvernör förhandlar

Ledaren för de fyra rebelliska guvernörerna i det krisdrabbade Bolivia har gått med på fortsatta förhandlingar med Evo Morales. Guvernören i Santa Cruz lämnade beskedet i går. De andra guvernörerna väntas följa honom. (TT)


Ledaren för de fyra rebelliska guvernörerna i det krisdrabbade Bolivia har gått med på fortsatta förhandlingar med president Evo Morales. Guvernören i Santa Cruz, Ruben Costas, lämnade beskedet på tisdagen.

Costas sade till journalister att formella samtal sker för att lösa den våldsamma krisen som skakar det fattiga sydamerikanska landet.

– Vi har gått med på att underteckna detta avtal (om förhandlingsram) för att freden ska återvända.

Avtalet innehåller en lista med problem som de fyra guvernörerna vill diskutera med Morales. Andra guvernörer har dock inte sagt om de godtagit ramen för samtal med presidenten men de förväntas följa Costas.

De fyra rebelliska guvernörerna hör till landets höger medan Morales hör till vänstern. De ogillar de socialistiska reformer som han vill genomföra med bland annat utdelning av mark till jordlösa bönder.

Sent på tisdagen kom beskedet att federala soldater gripit en upprorisk guvernör, Leopoldo Fernandez i provinsen Pando. Regeringen anklagar honom för att ha beordrat massakern i torsdags förra veckan då 15 Moraleslojala bönder ska ha dödats. Först hävdade regeringen att det var ännu fler dödsoffer.

Morales fick i måndags stöd när presidenterna i nio sydamerikanska länder höll toppmöte i Chiles huvudstad Santiago om Bolivias kris.

Skrivet av:

Senaste nytt

Svenska elever på toppnivå

Hjälpen framme till instängda tunnelarbetare

Räddningsarbetarna har nu efter nästan tio meter av manuellt grävande nått fram till de 41 instängda tunnelarbetarna i Himalayamassivet i Indien.

Nätbedragare gripna i Europol-insats i Ukraina

Ledaren för en hackergrupp som opererat från Ukraina har gripits i en gemensam insats av amerikansk, europeisk och ukrainsk polis.

Snösmocka på väg: Här blir det det 30 centimeter snö och kraftig vind

Det kraftiga snöfallet och vinden längs kusten i Västerbotten fortsätter under tisdagen. Även delar av Uppsala och Stockholm län får kraftigt snöfall.

Nordea: Räntesänkning först efter sommaren

Riksbanken har högst troligtvis höjt klart. Någon räntesänkning är dock inte aktuell förrän efter sommaren 2024. Den bedömningen gör Nordea i en uppdaterad boränteprognos.

Urban och Heidi mördades på drömresa i Nya Zeeland – 35 år senare kan mördaren frias

1 timme sedan
Dubbelmordet på två svenska turister i Nya Zeeland för nästan 35 år sedan ska prövas i rätten igen. Mannen som suttit dömd kan frias helt.