41 år sen Che Guevaras död

Revolutionärens socialism diskuteras allt flitigare under vår tids största finanskris.


Che Guevara, egentligen Ernesto Rafael Guevara de la Serna, avrättades 9 oktober 1967 i La Higuera, Bolivia. "Che" var en argentinskfödd marxistisk revolutionär, läkare, politiker och gerillaledare.

Under en motorcykelresa genom Sydamerika fick han en närbild av fattigdomen och maktlösheten bland stora delar folket. Det var dessa intryck som fick honom att börja tro att den enda utvägen ur fattigdomen för Sydamerika var en revolution och senare en politik baserad på marxistisk socialism. Dagboken filmatiserades nyligen.

Fortfarande över fyrtio år efter hans död strävar tredjevärldenländer efter ekonomisk oberoende och en utväg ur fattigdomen.

Hör Che Guevaras berömda tal till FN:s generalförsamling 1964

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.