Här inleds Indiens första månfärd

Indien sköt upp sin första obemannade raket till månen, steget efter Kina. (TT)


Indien sköt på onsdagen upp sin första obemannade raket till månen, steget efter de kinesiska rivalerna.

I förra månaden återvände de kinesiska "taikonauterna" från rymden och hyllades som nationalhjältar. I ett försök att få ta del av stjärnglansen skickar indiska rymdfartstyrelsen (ISRO) nu upp farkosten Chandrayaan-1 till månen.

Indien vill att världen ska se på landet som en nation på frammarsch och som kan tävla också i rymden, säger den politiska analytikern Amulya Ganguli på tisdagen.

Men ISRO betonar att resan till månen inte bara är en fråga om nationens stolthet, utan också kommer att generera värdefull forskning. Bland annat ska man söka efter en på jorden sällsynt isotop, helium 3, som vissa forskare tror kan fungera som en värdefull energikälla i framtiden.

Indierna väntas också, under de två år som farkosten kretsar kring månen, utföra en detaljerad granskning av förekomsten av dyrbara metaller och vatten.

Vi ska skapa en tredimensionell atlas över månens yta som kan användas för kartläggning av kemikalier och mineraler, sade ISRO:s direktör Bhaskar Narayan inför uppskjutningen.

Budgeten för uppdraget är 79 miljoner dollar (585 miljoner kronor), betydligt mindre än Japans och Kinas projekt.

Samtidigt är kritiker tveksamma. De ställer sig frågande till varför Indien ska spendera närmare 560 miljoner kronor på att åka till månen. Varför inte lägga pengarna på att bekämpa fattigdom och förbättra utbildningen i landet?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!