Israel bordade fartyg med nobelpristagare

Israelisk militär har bordat ett fartyg i Medelhavet utanför Gazaremsan. Ombord fanns propalestinska aktivister, en Nobelpristagare och en amerikansk kongressledamot.


Israelisk militär bordade på tisdagen ett fartyg i Medelhavet utanför Gazaremsan. Ombord fanns propalestinska aktivister, som enligt uppgifter från israelisk polis sannolikt kommer att förpassas ur Israel, liksom besättningen. Fartyget fördes till hamnen i Ashdod.

Färjan hade lagt ut från Cypern för att ta sig till den isolerade och Hamasstyrda Gazaremsan, vars kust och gränser kontrolleras av Israel. Ombord fanns också bland annat mediciner till befolkningen i Gaza.

Många av aktivisterna tillhör den USA-baserade gruppen Free Gaza. Organisationen uppger att den irländska Nobelpristagaren Mairead Maguire och USA-parlamentarikern Cynthia McKinney var med på resan.

Den israeliska militären säger att besättningen hade informerats i förväg om att fartyget inte skulle släppas fram till Gazaremsan.

Färjan går under grekisk flagg och Grekland krävde att de israeliska myndigheterna skulle frige personerna ombord och släppa ifrån sig fartyget.

Free Gaza-aktivister har uppbringats av israeliska flottan vid två tillfällen tidigare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.