Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stor USA-offensiv i Afghanistan

- 02/07/2009, 06:32 -

Den amerikanska armén har inlett en storoffensiv mot talibanerna.

Den amerikanska armén har inlett en storoffensiv mot talibanerna i södra Afghanistan.

Enligt den amerikanska militären deltar 4 000 marinkårssoldater och 650 afghanska poliser och soldater.

– Det är en stor riskfylld plan, sa befälhavaren Larry Nicholson, vid ett möte på Camp Leatherneck med personal och inbäddade journalister i förra veckan.

– Den inbegriper stora risker och fantastiska möjligheter. De här dagarna innebär stora förändringar för Helmandprovinsen. Vi ska ned dit och vi ska stanna - det är skillnaden den här gången, tillade han.

Markoperationen sägs vara den största marinkåren deltagit i sedan Vietnamkriget. Offensiven är även den mest storskaliga sedan president Barack Obama tillträdde.

Offensiven inleddes tidigt på torsdagsmorgonen när enheter förflyttades till floddalen i Helmandprovinsen. Helikoptrar och tunga transportfordon körde i förväg medan Natoplan täckte luftrummet.

Södra Afghanistan betraktas som starkt talibanfäste.

Enligt AFP ska offensiven ha en aggressiv nivå under 36 timmar.

En avsikt med den sägs vara att höja säkerheten inför presidentvalet den 20 augusti. Att ge människor möjlighet att registrera sig, säger Nicholson enligt BBC.

Skrivet av: