Aboriginer får ekonomiskt stöd

Australien lovade på fredagen motsvarande 1,2 miljarder till urbefolkningen.


Australien lovade på fredagen motsvarande 1,2 miljarder kronor till projekt för att hjälpa landets urbefolkning. Stödet kom dagen efter en avslöjande och hård rapport om livsvillkoren för aboriginerna.

Premiärminister Kevin Rudd sade att pengarna var öronmärkta för utvecklingsprojekt för utbildning, hälsovård, bostäder och vägar i East Kimberley i västra delen av landet.

Stödet var ett direkt svar på rapporten som visade att situationen förvärras för aboriginerna, och där barnen är speciellt utsatta. Av 1 000 barn är 35 utsatta för våld, misshandel och försummelse. Rapporten konstaterade också att våldsbrott var klart mycket vanligare bland aboriginer jämfört med andra invånare.

Rudd lovade också krafttag mot bland annat barnadödlighet, låg medellivslängd och analfabetism.

Premiärministern blev tidigare känd för att offentligt be om ursäkt för hur Australien behandlat urbefolkningen sedan de brittiska kolonisatörerna anlände 1788.

Den konservativa oppositionen tycker dock att regeringens åtgärder inte är tillräckliga och kräver militära och polisiära insatser.

Aboriginerna utgör ungefär 2,5 procent av de 21 miljoner invånarna. Deras medellivslängd är 17 år lägre än genomsnittet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!