Fredag 19 Aug
Stockholm

Öbor får inte återvända till Chagos

Familjerna som tvångsförflyttats från Chagosöarna får inte återvända hem. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Storbritanniens högsta juridiska instans beslöt på onsdagen att inte låta familjerna som tvångsförflyttats från Chagosöarna i Indiska oceanen återvända hem.

De 65 Chagosöarna ligger cirka 50 mil söder om Maldiverna. Under 1960- och 1970-talen tömde britterna ögruppen på folk så att den kunde hyras ut till USA.

Drygt 2 000 personer tvingades lämna sina hem för att skapa plats åt en amerikansk militärbas.

De flesta av de tvångsförflyttade har sedan dess levt i fattigdom på Mauritius eller Seychellerna. Men några tog sig i stället till Storbritannien där de utkämpat en långdragen juridisk strid för att få återvända hem.

I sin kamp har öborna fått stöd av flera av landets främsta jurister och onsdagens domslut är ett stort nederlag i den snart tio år gamla kampen. Med tre röster mot två beslutade rätten att inte låta de förvisade återvända hem.

Den amerikanska flygbas som ligger på ögruppens största ö San Diego används för att mellanlanda och tanka bombplan på väg till och från de amerikanska krigen i Irak och Afghanistan.

Så trots att öborna fått rätt i tidigare instanser bedömde de brittiska laglorderna att öbornas återvändo skulle få allvarliga följder för den internationella säkerheten.

Det har varit invånarnas stora olycka att deras passionerade längtan att återse sitt hemland har fastnat i maktpolitiken de senaste 40 åren, säger öbornas advokat Richard Gifford.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.