Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bulgarien mot väntat regeringsskifte

- 05/07/2009, 23:40 -

Det högerinriktade oppositionspartiet Gerb ser ut att få klart flest mandat i dagens parlamentsval i Bulgarien.

Det högerinriktade oppositionspartiet Gerb såg ut att få klart flest mandat i söndagens parlamentsval i Bulgarien.

Men partiet lär tvingas skaffa sig en partner för att få majoritet.

Gerb, som leds av huvudstaden Sofias borgmästare Boiko Borisov, en före detta livvakt, såg ut att få 115-117 av parlamentets 240 mandat, alltså en liten bit från egen majoritet.

Socialistpartiet, som lett de senaste årens trepartikoalition, gjorde ett uselt val och väntades få 39-42 mandat enligt de vallokalsundersökningar som presenterades kort efter det att valet hade avslutats.

EU:s svarta får

Gerb gick till val på löften om att rensa upp i korruptionsträsket, som gjort Bulgarien till något av ett svart får i EU-familjen, och att stärka landets ekonomi som drabbats hårt av den globala finanskrisen.

Bulgarerna har de senaste åren klart visat att de tappat förtroendet för den sittande regeringen för dess oförmåga att ställa korrumperade politiker och maffiabossar till svars. Den organiserade brottsligheten anses ha genomsyrat stora delar av samhället, inklusive det politiska toppskiktet, och har svärtat ned landets internationella anseende.

Förra året reagerade EU på den bulgariska korruptionen och tog ifrån landet utlovat stöd för över en halv miljard euro som straff.

Den kraftigt byggde Borisov, känd för att säga sin mening rakt på sak, har vunnit många bulgarers hjärtan. I denne man, kallad Batman för sin lust till snabba insatser, ser de ett hopp om rejäla reformer efter 20 års väntan.

Flera småpartier

Och nu behövs det verkligen snabba insatser för att inte Bulgarien ska drabbas av mer indraget EU-stöd och för att landet äntligen ska framstå som intressant för investerare.

Men först måste Gerb hitta en koalitionspartner. Det finns flera konservativa, nationalistiska småpartier att välja bland, men det var på söndagskvällen oklart vilka av dessa som klarat fyraprocentsspärren till parlamentet. Den så kallade Blå koalitionen, en allians mellan två småpartier, såg ut att vara en möjlig partner med sina omkring 17 mandat.

Skrivet av: