Torsdag 17 Jun
Stockholm

Youtube vapen mot kuppmakare

Honduranska studenter läcker information om vad som händer i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Honduras utsparkade president Manuel Zelaya reser till Washington för samtal med USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Samtidigt lägger honduranska studenter ut filmer på Youtube från vad som händer i landet.

Zelaya berättade om USA-resan för journalister i Nicaraguas huvudstad Managua på måndagskvällen. Han försökte i söndags, en vecka efter militärkuppen mot honom, återvända till Honduras huvudstad Tegucigalpa men militärfordon på landningsbanan hindrade hans plan att gå ner.

Motståndarna mot kuppen tar också internet till hjälp. Unga honduraner lägger ut videofilmer och bilder tagna med mobiltelefoner på fildelarsajten Youtube. De kallar det en telekupp mot politiskt ensidiga etermedier, sedan militären tagit kontroll över nationella stationer och stängt kabeltevekanaler.

En del nationella medier repriserar tal hållna av dem som satte Zelaya på ett plan till Costa Rica den 28 juni. Andra visar gamla bilder på demonstrationer av kuppmakarnas anhängare. Som motvikt lägger presidentens anhängare ut videofilmer av sammanstötningar med krigsmakten, bilder av protester och tal av fackföreningsledare.

– Vi kallar det telekupp eftersom man inte kan se vad som verkligen händer i de nationella kanalerna, säger studenten Cesar Silva.

Enligt Silva har amatörfilmare lagt ut 26 videor på Youtube. Den populäraste visar soldater som skjuter tårgas och slår demonstranter. Där syns både blodiga soldater och demonstranter.

Tusentals anhängare till presidenten drog på måndagen åter ut på gatorna i Tegucigalpa, dagen efter det att två människor dödats i sammanstötningar med soldater. Måndagens demonstranter var visserligen färre än de på söndagen men deras ilska över dödsfallen växte i styrka.

"Mördare", skrek de till en grupp soldater bakom kravallsköldar och marscherade fram några hundra meter från presidentpalatset.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela