Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Badgäster riskerar att få astma

Nyheter | 09/09/2009 12:54

Urinet flödar i de svenska inomhusbassängerna. I värsta fall kan gäster få astma och rinnande ögon.

Det kastas för mycket vatten i bassängerna. Att det kissas så mycket börjar bli ett så allvarligt problem att badgästerna riskerar att drabbas av astma och rinnande ögon.

– Jag har ju småbarn själv också så att jag både vet ju att det är så det är och kanske inte tycker att det är så fruktansvärt heller, säger en småbarnsmamma till Sveriges Radio Ekot.

– Jag personligen har liksom hittat typ bajskorvar som har flytit och det är ju lite väl äckligt, säger en yngre besökare.

Ekot testade kvävehalten i 18 slumpvis utvalda inomhusbassänger, vilket är ett indirekt sätt att mäta urinmängden då kvävet främst kommer från urin. I åtta bassänger var kvävehalten över två milligram per liter vatten, medan den var fem milligram per liter i tre bassänger.

– Är det över 1,5 milligram per liter så skulle ju jag funderar lite grann på att här har vi föroreningar i vattnet som vi måste kontrollera var de kan komma ifrån. Och mycket sannolikt så är det människor som är orsaken till de här höga halterna, säger Michael Ressner, expert på Socialstyrelsen, till Sveriges Radio Ekot.

Badgästerna reagerar med avsky på uppgifterna.

– Äckligt! Och så finns det så gott om toaletter, så det tycker jag att man kan göra där i stället, säger en besökare till Ekot.

Skrivet av: