Stockholm

Natofartyg på plats för piratjakt

Piraterna kan börja hyperventilera. Nu är Natos krigsfartyg på plats för att ta upp kampen mot sjöröveriet. (TT)


Läs mer

Krigsfartyg från Nato finns nu på plats för att bekämpa pirater och eskortera hjälpsändningar i vattnen utanför Somalias kust.

Fartygen, en italiensk jagare och brittiska och grekiska fregatter, har rätt att använda våld för att skydda de fartyg med mat från FN:s livsmedelsprogram WFP som är en frestande måltavla för piraterna.

WFP skeppar cirka 35 000 ton mat till Somalia varje månad och Natofartygen har ska garantera säkerheten för biståndet tills EU:s piratstyrka finns på plats - något som tros ske i december.

I EU:s piratinsats ska fartyg från åtta EU länder - inklusive Sverige - bekämpa piratverksamheten ledda från ett högkvarter i London. Fartyg från Indien och Ryssland finns redan på plats för att jaga pirater.

Piratverksamheten utanför Somalias kust är välorganiserad och relativt frekvent. Välbeväpnade och utrustade med små snabba båtar tar piraterna kontroll över lastfartyg som de senare begär lösesumma för.

Deras framfart har orsakat oro inom transportindustrin eftersom uppskattningsvis 30 procent av världens olja passerar Somalia på väg till eller från Suezkanalen.

Tidigare i veckan grep franska marinen nio misstänkta pirater och lämnade över dem till myndigheterna i den somaliska utbrytarregionen Puntland. I männens båtar hittades vapen och utrustning för bordning av fartyg.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.