Gräl om OSSE i Georgien

Samtal med Ryssland om att stationera ytterligare 80 OSSE-observatörer i Georgien har brutit samman.(TT)


Den europeiska säkerhetsorganisationen meddelar nu att samtal om att stationera 80 observatörer har brutit samman.

– Vi har inte nått enighet om observatörerna trots en månads förhandlingar. De diplomatiska medlen är nu uttömda, sade ordföranden i OSSE:s permanenta råd, Antti Turunen, i Wien på torsdagen.

– Vi ser ingen mening med att fortsätta förhandlingarna. Det vi framför allt inte kan komma överens om är övervakarnas ansvarsområde.

Ryssland motsätter sig att observatörerna ska bevaka Sydossetien, som förklarat sig självständigt.

Ryssarna vill ha kvar stora styrkor i Sydossetien och den andra georgiska utbrytarregionen, Abchazien. Enligt Natochefen Jaap de Hoop Scheffer handlar det om dubbelt så många soldater som tidigare var stationerade där i egenskap av fredsbevarande styrkor.

Natos generalsekreterare har beskrivit planerna som oacceptabla.

Finland är för närvarande ordförande i OSSE , Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Skrivet av:

Senaste nytt

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad händer då om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

1 timme sedan
"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.