Natochef: Ryska trupper oacceptabla

Det är oacceptabelt att Ryssland har stora styrkor i Abchazien och Sydossetien, säger Natochefen Jaap de Hoop Scheffer.


Han kom till Georgien i dag med löften om att stärka banden mellan Tbilisi och Nato. Han gjorde uttalandet dagen innan han kom till Tbilisi för att manifestera sitt stöd till Georgiens strävan att bli medlem i Nato. Tillsammans med honom kom alla ambassadörer för de 26 Natoländerna till Georgien. Natochefen togs emot av president Micheil Saakasjvili.

– Jag vill gripa tillfället att offentligt välkomna skapandet av Nato-Georgien-kommissionen, sade Saakasjvili enligt TT.

– Den ska "främja och påskynda" Georgiens inträde i den västliga militäralliansen, tillade han.

De Hoop Scheffer svarade med att lova att stärka banden med Georgien. Enligt brittiska Financial Times sade generalsekreteraren till tidningen att vapenvilan som nuvarande EU-ordföranden Nicolas Sarkozy fått till stånd i Georgien innehåller för stora eftergifter mot Moskva.

– Avtalet gör det omöjligt att återupprätta Natos kontakter med Ryssland, ansåg han i intervjun.

Ryssland meddelade i förra veckan att Moskva ska stationera 7 600 soldater i de båda utbrytarstaterna- mer än dubbelt så många som före krigsutbrottet.

– Detta är svårt att svälja, säger de Hoop Scheffer i tidningsintervjun.

Den ökade närvaron strider mot den franske presidenten Sarkozys tidigare sexpunktsplan som godtogs av båda sidor men som aldrig trädde i kraft. De förbinder sig där att gå tillbaka till läget före georgiernas inmarsch i Sydossetien den 7 augusti.

– Om ryssarna stannar i Sydossetien med så stora styrkor ser jag det inte som en återgång till status quo, säger den holländske Natochefen till tidningen.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Armenien vädjar om FN-övervakning

1 timme sedan

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

1 timme sedan
Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

3 timmar sedan
Tiotusentals människor i Frankrike har demonstrerat mot polisvåld under lördagen, i protester som organiserades av vänsterorganisationer.

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

igår 22:06
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

igår 21:56
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

igår 21:30
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.