Tisdag 27 Sep
Stockholm

Natochef: Ryska trupper oacceptabla

Det är oacceptabelt att Ryssland har stora styrkor i Abchazien och Sydossetien, säger Natochefen Jaap de Hoop Scheffer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han kom till Georgien i dag med löften om att stärka banden mellan Tbilisi och Nato. Han gjorde uttalandet dagen innan han kom till Tbilisi för att manifestera sitt stöd till Georgiens strävan att bli medlem i Nato. Tillsammans med honom kom alla ambassadörer för de 26 Natoländerna till Georgien. Natochefen togs emot av president Micheil Saakasjvili.

– Jag vill gripa tillfället att offentligt välkomna skapandet av Nato-Georgien-kommissionen, sade Saakasjvili enligt TT.

– Den ska "främja och påskynda" Georgiens inträde i den västliga militäralliansen, tillade han.

De Hoop Scheffer svarade med att lova att stärka banden med Georgien. Enligt brittiska Financial Times sade generalsekreteraren till tidningen att vapenvilan som nuvarande EU-ordföranden Nicolas Sarkozy fått till stånd i Georgien innehåller för stora eftergifter mot Moskva.

– Avtalet gör det omöjligt att återupprätta Natos kontakter med Ryssland, ansåg han i intervjun.

Ryssland meddelade i förra veckan att Moskva ska stationera 7 600 soldater i de båda utbrytarstaterna- mer än dubbelt så många som före krigsutbrottet.

– Detta är svårt att svälja, säger de Hoop Scheffer i tidningsintervjun.

Den ökade närvaron strider mot den franske presidenten Sarkozys tidigare sexpunktsplan som godtogs av båda sidor men som aldrig trädde i kraft. De förbinder sig där att gå tillbaka till läget före georgiernas inmarsch i Sydossetien den 7 augusti.

– Om ryssarna stannar i Sydossetien med så stora styrkor ser jag det inte som en återgång till status quo, säger den holländske Natochefen till tidningen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.