Djibouti kan gå i krig mot Eritrea

Förhållandet mellan länderna är spänt. Enligt Djibouti vägrar Eritrea att diskutera.


Djiboutis president har sagt att han är beredd att gå i krig med Eritrea, om inte FN åter går in som medlare.

Konflikten gäller gränsområdena mellan länderna. Djibouti anser att Eritrea låter sina trupper finnas på djiboutansk mark. Eritreas ambassadör Araya Desta instämmer inte.

– I motsats till vad de hävdar så har Eritrea inte tagit någon mark som tillhör Djibouti och har heller inga ambitioner på att göra så, sa Desta.

Enligt Desta har å andra sidan Djibouti låtit den etiopiska militären anlägga vägar på djiboutansk mark. Djibutanerna ska också ha tillåtit etioperna att placera långdistanskanoner på sin sida av gränsen. De utgör ett hot mot Eritrea.

Förhållandet mellan länderna är spänt. En strid tidigare i år slöt med att nio djiboutanska militärer dog och 60 skadades.

Både Frankrike och USA har egna trupper i Djibouti. Frankrike håller för närvarande på att arbeta fram en plan till FN:s säkerhetsråd med argument för att få Eritrea att föra bort sina trupper.

Djiboutis ambassadör Roble Olhaye har sagt till FN att Eritrea undviker medling. Roble avvisar också de rykten som Eritreas ambassadör sagt om att Etiopien samlar trupper på djubutansk mark.

– Allt som den eritreanska ambassadören säger är smörja, säger Roble.

Desta, å sin sida, säger att Eritrea inte låter sig dras in i en "fabricerad konflikt", skriver Africa News.

Reportage om Djibouti och Eritreakonflikten

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!