Ecstasy flödar in i Norge via Sverige

2008: 46 tabletter. Hittills i år: 68 170 tabletter.


Partydrogen ecstasy flödar in i Norge via Sverige. Det är främst vid gränsövergångarna i norra Bohuslän och Dalsland som beslagen skjutit i taket. Samtidigt är bara ett fåtal gränsövergångar bevakade.

Under 2008 beslagtogs sammanlagt 46 tabletter. Redan i år har 68 170 tabletter hittats.

Varför just ecstasysmugglingen ökat så mycket i relation till andra droger har inte tullen något svar på.

–Vi kan inte se att dessa smugglare använder sig av andra metoder än de som smugglar amfetamin eller kokain, säger tullchef Wenche Fredriksen, tullchef i region Östnorge till Halden Arbeiderblad.

Nu har norska politiker, främst i gränsregionerna, börjat kräva strängare bevakning av gränserna. Men det betyder inte att gränserna måste bemannas.

–Tullen har andra arbetssätt idag och stängda gränsstationer behöver inte vara det mest effektiva. Det handlar mer om att kunna genomföra ännu fler sporadiska kontroller, säger Signe Øye, stortingsrepresentant för Arbeiderpartiet, ett av Norges regeringspartier.

Och enligt Øye är stödet för hårdare gränskontroller brett hos den norska befolkningen.

–Jag vill påstå att stödet hos det norska folket är brett för att införa hårdare gränskontroller. Jag tror resenärer kommer få vänja sig vid det i framtiden eftersom det är bättre att ta en stor sändning vid gränsen än små beslag på Karl Johan i centrala Oslo, säger hon till GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.