Al-Shabaab är nu ett globalt hot

- 01/08/2009, 20:02 -

I centrum står en terroristledare med svenskt medborgarskap - Sheikh Fuad Mohamed Qalaf.

Situationen i södra Somalia är ohållbar. Terrororganisationen Al-Shabaab - en del av al-Qaida - med svenske Sheikh Fuad Mohamed Qalaf i spetsen, håller regionen i schack med en brutal form av strikta sharialagar.

Men Al-Shabaab är inte längre enbart ett hot mot Somalia och den fragila regeringen som försöker hålla ihop landet. Den islamistiska gruppen håller nu på att bli ett hot mot Kenya och kan i slutändan destabilisera hela östra Afrika. Detta kommer skapa långtgående konsekvenser för den globala säkerheten, enligt analytiker.

–Om gruppen tillåts fortsätta växa, genom rekryteringar från bland annat Pakistan, Afghanistan, Saudiarabien, kan de sprida sina tentaklar över hela östra Afrika och ta kontroll över och införa en extrem form av sharialagar i ett område som redan är infekterat av piratattacker, säger Somalias informationsminister, Farhan Ali Mohamoud, till CNN.

Mohamoud poängterar att Al-Shabaab är en internationell rörelse.

–Det handlar inte om somalier som håller på att ta över från andra somalier. Det handlar om utländska jihadister som tvingar på deras idéer i regionen. Lyckas de kommer Somalia att bli en plattform för större terrordåd.

Därför vädjar Somalias regering efter internationell hjälp. Men detta har bara gjort al-Shabaab ännu mer ilskna och de varnar nu för att Kenyas huvudstad, Nairobi, kan bli skådeplatsen för ännu ett terrordåd.

–Al-Shabaab är ett världshot, avslutar Mohamoud.

Skrivet av: