Onsdag 22 Sep
Stockholm

Maktskifte i Litauen

Andrius Kubilius firar segern. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Center-höger-ledaren Andrius Kubilius utropar seger i Litauens parlamentsval.

– Jag ser goda chanser att bilda en fungerande regering, sa han på söndagskvällen.

Det blir i så fall slutpunkten för sju års socialdemokrati och premiärminister Gediminas Kirkilas styre. Kirkilas socialdemokrater kunde ana vartåt det barkade redan i första valomgången, där partiet fick nöja sig med bara 10 mandat och tredje plats. I andra omgången ser partiet ut att ha fått 13 mandat.

Kubilius konservativa Fosterlandsförbundet fick 18 platser i första omgången, och kan preliminärt räkna hem 27 i andra. Det gör partiet störst i det 141 platser starka parlamentet, men partiet behöver som synes andra partier för majoritet. Bland tänkbara förstahandsval för Kubilius, som tidigare varit premiärminister 1999-2000, finns två mindre mitten-högergrupper. Men han kan också tänka sig en allians med populister.

Tvåan i första omgången, Partiet för nationell återuppståndelse, lett av teveprofilen Arunas Valinskas är en sådan möjlig partner. Partiet betecknas som både programlöst och populistiskt. Det fick 15 procents stöd i första omgången den 12 oktober. Kubilius har inofficiellt sagt att han kan tänka sig att samregera med partiet, som kan tänkas vara lättpåverkat.

Två andra populistiska partier, Ordning och rättvisa lett av expresident Rolandas Paksas och Arbetarpartiet anfört av ryskfödde miljonären Viktor Uspaskich, fick elva respektive åtta mandat i första omgången. Vilken regering det än blir så kommer den att tvingas ta itu med en tvåsiffrig inflation och ett budgetunderskott som skapar problem för den relativt nyblivna EU-medlemmen Litauens strävan att gå över till euro. Det uppsatta målet är att byta valuta 2011.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela