Populistpolitik i litauiskt val

Tre populistpartier till makten i Litauen. (TT)


Enligt undersökningen utanför vallokalerna tar sig bara fem partier in i parlamentet. Tre av dem betecknas som populistpartier. Det är ett resultat som politiska bedömare fruktat.

Förhandlingarna om en ny regering väntas nu bli mycket besvärliga.

Det konservativa Fosterlandsförbundets får enligt undersökningen 21 procent av rösterna, följt av den avsatte presidenten Paksas parti Ordning och rättvisa med knappt 14 procent och regeringspartiet Socialdemokraterna med drygt 13 procent.

På fjärde plats med drygt 11 procent kommer det nya partiet Nationella förnyelseunionen, som leds av tv-kändisen Arunas Valinskas. Därefter följer Arbetarpartiet med knappt 11 procent av rösterna, allt enligt vallokalsundersökningen som utförts av opinionsinstitutet Rait.

Arbetarpartiet leds av den stenrike affärsmannen Viktor Uspaskich som tvingades avgå som ekonomiminister härom året och som tillsammans med partiet står under bedrägeriåtal.

Efter fyra år i EU är litauerna djupt missnöjda med den politiska eliten i såväl Bryssel som Vilnius.

De regerande socialdemokraterna har passerats i opinionsmätningar av två brottsanklagade populistpolitiker. De ger frikostiga löften till dem som förlorat på övergången från statssocialism till marknadsekonomi.

Halva parlamentet utses i dagens val – och resten i en andra omgång den 26 september.

I dagens folkomröstning väntas litauerna säga ett rungande ja till att kärnkraftverket Ignalina ska köras vidare efter det planerade stoppdatumet vid utgången av 2009.

EU har vägrat gå med på förlängd drift av Ignalinas sista reaktor av Tjernobyltyp, men regeringen har misslyckats att förbereda för omställning till andra energikällor. Nu hoppas man desperat att Bryssel ska ändra sig i sista stund.

Folket räds höjda energipriser om Ignalina stängs och dessutom finns det en växande fruktan för ett framtida beroende av rysk gas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.