Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Val och folkomröstning i Litauen

- 12/10/2008, 10:53 -

Populister spås framgång i dagens parlamentsval i Litauen. (TT)

Populister spås framgång i dagens parlamentsval i Litauen och en folkomröstning väntas trotsa EU:s krav att stänga kärnkraftverket Ignalina.

Efter fyra år i EU är litauerna djupt missnöjda med den politiska eliten i såväl Bryssel som Vilnius.

De regerande socialdemokraterna har passerats i opinionsmätningar av två brottsanklagade populistpolitiker, som ger frikostiga löften till dem som förlorat på övergången från statssocialism till marknadsekonomi.

Den förre presidenten Rolandas Paksas, som 2004 avsattes i riksrätt för brott mot grundlagen, får inte längre väljas till parlamentet men ser ut att dra fram sitt parti Ordning och rättvisa till ett bra val.

Paksas svåraste rival är den sparkade förre ekonomiministern Viktor Uspaskich vars Arbetarparti är åtalat för bedrägeri i mångmiljonklass. Uspaskich som är fri mot borgen leder i opinionsundersökningar. Halva parlamentet utses i dagens val och resten i en andra omgång den 26 september. I dagens folkomröstning väntas litauerna säga ett rungande ja till att kärnkraftverket Ignalina ska köras vidare efter det planerade stoppdatumet vid utgången av 2009.

EU har vägrat gå med på förlängd drift av Ignalinas sista reaktor av Tjernobyltyp, men regeringen har misslyckats att förbereda för omställning till andra energikällor. Nu hoppas man desperat att Bryssel ska ändra sig i sista stund.

Folket räds höjda energipriser om Ignalina stängs och dessutom finns det en växande fruktan för ett framtida beroende av rysk gas. President Valdas Adamkus har varnat för att folkomröstningen är ett bedrägeri. Människor luras att tro att Bryssel kommer att ändra sig, menar han. Den socialdemokratiske premiärministern Gediminas Kirkilas är mycket impopulär och väntas få svårt att sitta kvar hur parlamentsvalet än går. Flera politiska bedömare hoppas att det konservativa Fosterlandsförbundet under ledning av Andrius Kubilius ska göra ett bra val och få chans att bilda regering. Men populistpartiernas väntade framgångar gör utgången mycket osäker.

Skrivet av: