Svenskar gripna i Jerusalemvräkning

Premiärministern: Vi kan inte acceptera att judar inte ska ha rätt att leva och köpa bostäder var de vill i Jerusalem.


Det var vid gryningen som polisen slog till. Med hjälp av extremistiska bosättare vräkte de nio palestinska familjer i Östra Jerusalem. Över 50 personer, varav 20 barn, förlorade därmed sina hem i det omtvistade kvarteret Sheikh Jarrah.

Svenskar fick utstå sparkar och slag

Flera aktivister, däribland två svenskar, har levt med två av de vräkta familjerna, al-Rawi och Hanoun. Enligt ISM, en internationell rörelse som försöker skydda palestinska offer för Mellanösternkonflikten, arresterades sju utländska aktivister. Och svenskarna berättar att de fick utstå en del sparkar och slag och sveda och värk.

Vräkningarna fördöms av FN

–Jag beklagar dagens totalt oacceptabla handlande av Israel. Det här går emot Genévekonventionens riktlinjer vad gäller de ockuperade områdena, sa Robert H Serry, FN:s speciella sändebud för fredsprocessen i Mellanöstern.

Men vräkningarna var väntade. Högsta domstolen har tidigare slagit fast att landet tillhör judiska familjer. Den israeliska staten planerar att bygga lägenhetshus i området.

"Vår suveränitet över området är odiskutabel"

Enligt Israel måste hela Jerusalem tillhöra Israel.

–Vår suveränitet över området är odiskutabel, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förra månaden, rapporterar BBC.

–Vi kan inte acceptera att judar inte ska ha rätt att leva och köpa bostäder var de vill i Jerusalem, fortsatte han.

Storbritannien har, liksom FN, också redan fördömt Israels handlingar.

–De här handlingarna går tvärt emot Israels önskan om fred i Mellanöstern. Vi uppmanar Israel att inte låta extremisterna sätta agendan, lyder uttalandet från det brittiska konsulatet i Jerusalem.

Det bor uppskattningsvis 250 000 palestinier och 200 000 judar i Östra Jerusalem.

Intervju med några av de palestinier som vräktes i morse:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".