Israelminister vill ha segregation

Bostadsminister varnar för att israeler med arabiskt ursprung sprider sig.


Israels bostadsminister Ariel Atias varnar för att israeler med arabiskt ursprung sprider sig till olika delar av Israel.

Han anser även att ultraortodoxa och sekulära judar inte ska leva tillsammans, skriver tidningen Haaretz.

– Jag ser det som en nationell plikt att förhindra spridningen av en befolkning som, minst sagt, inte älskar staten Israel, sade Atias på en konferens anordnad av Israels advokatsamfund där reformering av markplaneringsfrågor i Israel diskuterades.

Ministern från det religiösa Shaspartiet hänvisade till Harish, ett bostadsprojekt för ultraortodoxa judar (Haredi) i norra Israel, och sade att den arabiska befolkningen från närbelägna Wadi Ara sprider sig in i Harish-området.

Atias tog också upp Galiléen:

– Om vi fortsätter som vi har gjort fram till nu, kommer vi att förlora Galiléen. Befolkningar som inte ska blandas sprider sig där. Jag anser inte att det är lämpligt (för dem) att leva tillsammans, sade han enligt Haaretz.

Atias argumenterade också för att land ska avsättas för olika grupper, för att skapa segregation, inte bara mellan judar och araber utan också mellan ultra-ortodoxa och sekulära judar.

– Det är en svår bostadskris bland unga ultra-ortodoxa par och i befolkningen i övrigt. Jag, som ultra-ortodox jude, anser att religiösa judar inte ska behöva leva i samma område som sekulära par, för att undvika onödig friktion. Och eftersom 5 000 till 6 000 religiösa par gifter sig varje år ökar problemet. De behöver ett särskilt samhällsliv som passar med deras livsstil.

Palestinska araber med israeliskt medborgarskap utgör ungefär 20 procent av den israeliska befolkningen. De är ättlingar till de palestinier som stannade kvar vid den judiska statens grundande 1948.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!