"Cyxymu" anklagar Ryssland för Twitterattack

Bloggaren Cyxymu, från Georgien, menar att ryska hackare stängde ner Twitter på grund av hans inlägg.


I går stängdes Twitter ned i två timmar. Även Facebook och LiveJournal drabbades. Nu avslöjar bloggaren Cyxymu att attacken var riktad mot honom och hans politiska inlägg om ett fritt och enat Georgien.

–Kanske var det utfört av vanliga hackare eller så kom det direkt från den ryska regeringen, säger bloggaren vars bloggnamn är en latinsk variant av den ryska stavningen på Sukhumi, huvudstaden i Abchazien - en utbrytarstat från Georgien, till The Guardian.

Attacken skedde precis ett år efter att ryska trupper gick in i Georgien.

Cyxymu, vars riktiga namn är Georgy, är 34 år och ekonomilärare. Han är en aktiv kritiker av rysk politik i Kaukasus-regionen.

–Det började med att jag fick hundratusentals spammejl skickade till mig från hela världen där det länkades till mina bloggar. Tusentals människor klickade sig in på bloggarna vilket orsakade en enorm överbelastning som spillde över på sajterna där jag hade mina konton: Twitter, Facebook och LiveJournal.

Max Kelly, säkerhetschef på Facebook, bekräftade under gårdagen att attacken var riktad mot Cyxymu.

–Det var en simultan attack på flera olika sajter med honom som måltavla för att hindra hans röst från att höras, sa Kelly till CNet news.

Cyxymu startade sin blogg för att ena Georgien.

–När kriget i Sydossetien startade förra året kunde jag inte undvika att bli indragen i politiken.

"My twitter is online! Thank you all for support after ciber attack from Russia!", Cyxymus senaste Twitterinlägg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!