Spotify planerar att ta över Kina

Men experter tror att musiktjänsten kommer bli en flopp i världens folkrikaste land.


Spotify arbetar sig effektivt mot ett internationellt herravälde.

Nu planerar det svenska företaget att släppa sin musiktjänst i Kina men Liu Ning, huvudanalytiker på det kinesiska företaget BDA som gör konsult-och marknadsundersökningar, är kritisk till idén.

– Många lokala webbsidor har redan samma kostnadsfria musikservice i Kina. Jag tror inte att Spotify kommer bli populärt här, säger Ning till DigitalMedia.

Spotify saknar också ett omfattande utbud av kinesisk musik och många spekulerar i att musiktjänsten kommer bli utkonkurrerad av sökjätten Baidu som erbjuder gratis, än dock olaglig, nedladdning av MP3-filer.

Men Sean Leow, en av grundarna bakom det kreativa nätverket Neocha.com, tror att Spotify kan bli en hit ändå.

– Jag tycker att Spotify är den bästa musiktjänsten; det har ett av världens största utbud av musik, säger Leow till DigitalMedia. Men de kinesiska användarna är inte vana att betala pengar. Jag tror att deras kostnadsfria tjänst skulle kunna gå bra i Kina men premiumtjänsten skulle få det svårare, förklarar Leow.

Hur den kinesiska regeringen planerar att censurera låttexter med mindre önskade budskap är oklart. Kanske drar de till med det amerikanska censureringspipet när ord som "T*iwan" och "T*bet" nämns.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.