Musikförsäljningen ökar kraftigt

Svenska Spotify omsätter nu mer än iTunes i intäkter till skivbolagen.


Minskande skivförsäljning försämrat skivbolagens resultat i många år, men nu ökar den digitala försäljningen kraftigt och ger bolagen nytt framtidshopp. Intäkterna från nykomlingen Spotify har nu blivit större än de från Itunes.

1998 såldes 22,1 miljoner album i Sverige, enligt Grammofonleverantörernas förening. 2008 hade försäljningen dalat till 14,7 miljoner album. Detta har tvingat musikbranschen till att hitta nya lösningar för att distribuera musiken.

Micael Dahlén är professor i företagsekonomi och marknadsföring vid Handelshögskolan. På frågan om vad musikbolagen ska tjäna pengar på i framtiden svarar han:

– Passande att du använder uttrycket musikbolag, bara för ett år sen hade det hetat skivbolag, men alla är nog överens om att deras nytta eller förtjänster inte längre ligger i att sälja skivor, säger Micael Dahlén till Dagens Industri.

Den digitala musikförsäljningen ökade med 57 procent under det första halvåret i år. Det såldes även 30 procent fler fysiska album i Sverige under första halvåret i år och intäkterna ökade med 9 procent jämfört med samma period förra året.

– Det ser ganska hälsosamt ut för oss i dagsläget efter några tunga år. CD-försäljningen har stabiliserats något 2009 och den digitala försäljningen ökar. Det som har saknats tidigare har varit fler valmöjligheter för hur man konsumerar musiken", säger Sonys chef för digital försäljning Mark Dennis till Dagens Industri.

Under de senaste åren har många nya musiktjänster dykt upp. Nokia, Telia, Sony Ericsson och Tre har egna musiktjänster i mobilen och Apple har iTunes Store.

Den största nya framgången på den digitala musikscenen heter Spotify, ett svenskt företag som i höstas lanserade sin tjänst i flera europeiska länder. Till skillnad från digitala tjänsten iTunes, där användaren kan köpa singlar och album, är Spotify en strömmad prenumerationstjänst som antingen är gratis och reklamfinansierad för användaren eller en prenumerationstjänst med månadsavgift.

Spotify har nu nått en miljon användare i Sverige. Spotify är nu större än Itunes i intäkter till skivbolagen.

– På fem månader från start blev Spotify vår största digitala inkomstkälla och gick om Itunes. Det är en fantastisk utveckling och beror på att Spotify verkligen har exploderat. Det här är ju ett svenskt bolag som har grundats av svenska personer i Stockholm och som det nu pratas om i hela världen. Det visar vad unga kreativa personer i Sverige kan utveckla, säger Universals VD Per Sundin till Dagens Industri.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

1 timme sedan
Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.