Onsdag 22 Sep
Stockholm

Israel: Norge främjar antisemitism

Lieberman förvånad över att Norge ska fira Hamsuns 150-årsdag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Medan spänningarna eskalerar mellan Israel och Sverige passade utrikesminister Avigdor Lieberman på att anklaga ett annat skandinaviskt land - Norge - för att främja antisemitism.

– Jag blev förvånad över den norska regeringens beslut att fira 150-årsdagen av Knut Hamsun, en man som beundrade nazisterna, sa Lieberman till studenterna på Ariel University Center under söndagen och fortsatte:

– Han (Hamsun) gav det litterära priset han vann 1943 till Josef Goebbels, och prisade Hitler i en dödsruna som en krigare för mänskligheten.

Men utrikesministerns kritik mot Norge stannade inte där. Han tog också upp FN-toppmötet om rasism på Durban II-konferensen i april.

Under mötet valde flera länders representanter att lämna talarsalen sedan Irans president Mahmoud Ahmadinejad ägnat sig åt "oacceptabla förlöpningar mot Israel som stat", skrev Carl Bildt i bloggen Alla dessa dagar den 20 april i år. Däribland fanns Sveriges representant Hans Dahlgren.

–Den norska företrädarna var bland de få som inte gick ut, och i dag inser jag att detta inte var en tillfällighet. Hur lågt kan man gå? frågade sig Lieberman i talet till studenterna på söndagen, enligt Haaretz.

Carl Bildt verkade dock ha en annan syn på vad som hände. I samma blogginlägg skrev han att de svenska ambassadörerna var några av de som hade lämnat mötet, men också att de snabbt hade gått tillbaka in och satt sig direkt efter att Ahmadinejad talat klart, eftersom "nästa talare var Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe som tydligt och klart markerade mot det iranska anförandet."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela