Obama knockade McCain

- 30/10/2008, 03:03 -

I en halvtimmeslång film på bästa sändningstid i stora tv-kanaler knockade Obama McCain inför valet på tisdag - utan att ens nämna sin rival vid namn.

Obama såg uppenbarligen inget skäl att ens låtsas om republikanen nu på sluttampen. Han verkar så pass säker på att det egna budskapet, och den gigantiska kampanjkassa som möjliggjorde filmsatsningen, är det vinnande receptet.

Det var en välproducerad film som troligen tiotals miljoner amerikaner såg natten till torsdagen svensk tid. Obama berättade i en Vita huset-liknande miljö om sin uppväxt och sina möten med vanligt folk som sliter i vardagen. Till stillsamma piano- och stråktoner bjöds tittarna på gripande möten med bland andra den pensionerade 72-årige mannen som tvingats börja jobba på nytt och belåna sitt hus för att hustrun skulle ha råd med sin medicin mot reumatism. Här fanns mamman som sliter med att ta hand om sina barn medan den arbetsskadade maken måste gå på läkarbehandlingar som familjen inte har råd med.

Förändra världen

Ekonomin - valets huvudfråga och Obamas starkaste kort - var med andra ord det huvudsakliga temat. Demokraten drog kortfattat sin politik om en räddningsplan för medelklassen, med bland annat skattesänkningar, tryggare sjukvårdsförsäkringar och billiga lån till pressade husägare.

Men han hann också plädera för bland annat en Irakreträtt och investeringar i ren energi. Sen klipptes det direkt till ett valtal på en idrottsarena i Florida där Obama upprepade sitt mantra att "tiden är inne för förändring".

– Om sex dagar kan vi välja hopp i stället för fruktan, enighet i stället för splittring, och samsas som nation. Tillsammans kan vi förändra det här landet och världen.

Brutet löfte

Kostnaden för att köpa sändningstiden i tv-kanalerna uppskattas till mellan 25 miljoner och 40 miljoner kronor. John McCain kritiserade snabbt filmen, en satsning hans kampanj knappast skulle ha råd med.

– Kom ihåg när du ser denna skira mysreklam att den är betald med brutna löften, sade republikanen.

McCain anklagade Obama för att ljuga när han tidigare i valrörelsen lovade att hålla sig till samma förutsättningar som sin rival och nöja sig med begränsade, statliga kampanjbidrag.

– I stället har mängder av "odeklarerade och tvivelaktiga" bidrag kunnat strömma in till Obama, sade republikanen.

Barack Obama leder såväl nationellt som i flera av de stora delstaterna där valet i praktiken avgörs, även om en del mätningar de senaste dagarna antyder att avståndet mellan kandidaterna minskat. (TT)

Skrivet av: