Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk skadad i Somalia

Nyheter | 30/10/2008 07:00

Skadades när FN:s anläggning i Hargeisa i Somaliland attackerades på onsdagen.

En svensk kvinna skadades när UNDP:s anläggning i Hargeisa i Somaliland attackerades på onsdagen.

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare som jobbar för FN fick lindriga skador, säger Ellinor Lundmark vid UD:s pressjour till TT.

– Hon är välbehållen och tas om hand av FN.

Några närmare detaljer om attacken har UD inte.

Minst 25 dödades

Minst 25 människor dödades i samordnade självmordsattacker i de vanligtvis lugna somaliska utbrytarrepublikerna Somaliland och Puntland. Attackerna kom samtidigt som den somaliska ledningen satt i ett regionalt toppmöte i Kenya.

Självmordsbomberna riktades mot ett FN-kontor, Etiopiens ambassad och presidentpalatset i Hargeisa, huvudstaden i Somaliland.

– Självmordsbombare attackerade presidentpalatset och etiopiska ambassaden. Jag såg rök komma ut från presidentpalatset. Jag såg också en död soldat framför porten men jag kunde inte komma närmare, sade ögonvittnet Mohamed Idriss.

Det är oklart om Somalilands president Dahir Riyale Kahin var på plats men enligt myndighetskällor är han oskadd. Minst två döda och fem skadade var FN-anställda vid UNDP:s högkvarter i Hargeisa. All utländsk personal har evakuerats där. På den etiopiska ambassaden dödades minst fyra etiopier.

Toppmöte för att lösa krisen

I den angränsande självstyrande somaliska republiken Puntlands centralort Bossaso träffade två bilbomber var sitt kontor hos regionens säkerhetstjänsts antiterrorismstyrka där de dödade minst sex anställda. Attentaten skedde ungefär samtidigt som i Somaliland, och samma dag som den somaliska interimsregeringen deltog i ett toppmöte för länderna på Afrikas horn för att försöka lösa krisen i Somalia.

Somaliland anser sig inte ha något med Somalia att göra, medan Puntland vill styra sig självt inom ett löst sammanhållet Somalia. Den regionala stormakten Etiopien understödjer båda områdena, samtidigt som dess trupper i övriga Somalia ses som representanter för en ockupationsmakt. (TT)

Skrivet av: