Tisdag 26 Okt
Stockholm

Amnesty: Krisen i Zimbabwe djupnar

Folk svälter och människorättsbrott passerar obestraffade, enligt Amnesty. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Samtidigt som Zimbabwes president Robert Mugabe och oppositionen drar ut på förhandlingarna om en koalitionsregering så djupnar matkrisen och människorättsbrott förblir obestraffade, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International.

Mugabe och ledarna för oppositionspartiet MDC enades i september om ett maktdelningsavtal men sedan dess har förhandlingarna om kontrollen av de olika departementen kört fast. Ett avtal ses som avgörande för att vända den ekonomiska härdsmältan i landet i södra Afrika.

Samtidigt kämpar zimbabwierna för sin överlevnad. Det är konstant brist på kött, mjölk och andra basvaror på grund av jordbrukets kollaps.

Landet är beroende av nödhjälp och undernäringen ökar bland befolkningen.

Mänskliga rättigheter

"Vi oroar oss för att mänskliga rättigheter inte varit i centrum för förhandlingarna" skriver Amnestys expert på Zimbabwe, Simeon Mawanza, i ett pressmeddelande i samband med att organisationen på fredagen släppte en rapport om läget i landet.

"Medan partierna fortsätter att förhandla om politiska detaljer riskerar de mest sårbara zimbabwierna extrem svält. Många zimbabwier överlever nu enbart genom att äta vild frukt."

Kan peka ut

Londonbaserade Amnesty sade att ingen ställts till svars för misshandeln, tortyren och andra övergrepp som inträffade innan presidentvalet trots att de flesta av offren berättat i intervjuer med Amnesty att de kan identifiera sina förövare.

De flesta var enligt organisationen medlemmar av säkerhetstjänsten, Mugabes parti Zanu-PF eller krigsveteraner som stödjer Mugabe.

Den 84-årige ledaren har själv beskyllt oppositionen för brottsvågen som dödade mer än 100 människor. Presidentvalet i mars som vanns av oppositionsledaren Morgan Tsvangirai gick lugnt till medan finalomgången i juni kantades av omfattande attacker på oppositionella av säkerhetstjänsten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela