Fredag 30 Jul
Stockholm

Världsnamn utestängda från Zimbabwe

Kofi Annan, Jimmy Carter och Graca Machel nekades i dag inresa i Zimbabwe.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, USA:s expresident Jimmy Carter och människorättsaktivisten Graca Machel nekades på lördagen inresa i Zimbabwe.

De tre hade planerat att besöka landet för att bedöma behoven av humanitär hjälp.

Men myndigheterna sade nej till deras visumansökningar med motiveringen att besökets syfte var att stötta oppositionen i de förhandlingar om maktdelning som pågår.

Kofi Annan tillbakavisade anklagelserna och Jimmy Carter anklagade Robert Mugabes regering för att inte bry sig om folkets lidande.

Annan, Carter och Machel är alla medlemmar i en grupp bestående av tolv respekterade ledare med erfarenhet av att medla i konflikter, och som bildades av Machel och hennes make Nelson Mandela förra året.

– Vår roll är att öka den internationella kännedomen om krisen. Vi vill att folket i Zimbabwe ska veta att vi bryr oss, sade Machel i samband med att de talade med journalister om visumbeslutet.

Västländer har utlovat hundratals miljoner dollar i bistånd till Zimbabwe men inga pengar betalas ut så länge president Robert Mugabe ensam sitter på makten.

Mugabes parti Zanu-PF och oppositionen, med dess ledare Morgan Tsvangirai, har inte kunna enats om att bilda en gemensam regering, trots flera försök de senaste månaderna.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela