Amnesty: USA kränker människorätt

USA bryter mot mänskliga rättigheter genom att hålla hundratusentals immigranter inspärrade.


En genomsnittlig dag sitter över 30 000 immigranter internerade i USA. Det är tre gånger så många som för tio år sedan, enligt en rapport från Amnesty International.

–Amerikanerna borde vara ursinniga över omfattningen av kränkningar av de mänskliga rättigheterna inom landets egna gränser, säger Larry Cox, Amnestys USA-chef.

Hundratusentals

Enligt rapporterna interneras varje år runt 300 000 invandrare. Bland dem finns asylsökande och offer för människosmuggling men också människor som bott länge i USA med uppehållstillstånd och föräldrar till barn med amerikanskt medborgarskap.

"Användandet av internering som ett verktyg för att bekämpa illegal invandring strider mot folkrätten", enligt rapporten.

Amnesty uppmanar den amerikanska regeringen att se till att alla invandrare och asylsökande i USA som internerats får sin sak prövad för att se om interneringen är nödvändig.

Lång väntan

Personer som grips vid gränsen har inte rätt till att få sin sak prövad, men de som grips i USA har rätt att ställas inför en immigrationsdomare, men väntan kan bli lång. Både amerikanska medborgare och personer med uppehållstillstånd har fått tillbringa månader eller år bakom galler innan de kunnat bevisa att de inte kan skickas ut ur landet, heter det i rapporten.

Som exempel berättas hur en man som var född i Minnesota greps och sattes i förvar i Arizona. Han kunde inte få tag i sin födelseattest eftersom han var internerad, och det slutade med att han arbetade i fängelseköket för en dollar om dagen i lön för att få råd med de 30 dollar det kostade att beställa en kopia av födelseattesten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!