Sparkad journalist kräver miljoner

Journalisten sparkades innan hon hann tillträda posten som chefredaktör.


Journalisten Johanna Korhonen, som sparkades innan hon hann tillträda posten som chefredaktör på tidningen Lapin Kansa, kräver miljoner i skadestånd.

Korhonen kräver i en stämningsansökan 230 000 euro (närmare 2,3 miljoner kronor) av koncernen Alma Media som äger Lapin Kansa.

Hon har också bett Nylands arbetarskyddsdistrikt att utreda om det var frågan om diskriminering. Korhonen hävdar att anledningen till att hon inte fick jobbet är att hon är homosexuell och bor ihop med en annan kvinna.

Alma Medias version går ut på att Korhonen inte var ärlig under anställningsprocessen och att det därmed uppstått en förtroendekris.

Alma Media meddelade i onsdags att Antti Kokkonen utsetts till ny chefredaktör för Lapin Kansa. Han kommer närmast från Helsingin Sanomat, där han är chef för politikredaktionen.

Det blev stor uppståndelse när Korhonen blev av med chefredaktörsjobbet innan hon hunnit tillträda. Hon har därefter väckt uppmärksamhet genom att bilda en konkurrent till sin förra arbetsgivare Finlands journalistförbund. Fram till oktober var Korhonen chefredaktör på det finländska journalistförbundet SJL:s tidning.

Korhonen kritiserade nyligen sin gamla arbetsgivare SJL som "odemokratisk, hemlighetsfull och slösaktig". (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.