Vit sydafrikan får politisk asyl

Brandon Huntley får asyl i Kanada efter att ha kallats "vit hund" och "bosättare".


31-årige Brandon Huntley från Sydafrika får politisk asyl i Kanada, där han har vistats som illegal invandrare i flera år. Myndigheterna bedömer att hans berättelse om att han förföljs på grund av sin vita hudfärg är trovärdig.

Enligt Huntley kallar svarta sydafrikaner honom för "vit hund" samt "bosättare" och landets myndigheter har vägrat ta i ärendet.

I Sydafrika har ärendet utlöst en hetsig debatt och landet kallar anklagelserna för rasistiska och grundlösa. Beslutet om att ge Huntley asyl kan dessutom strida mot den kanadensiska lagstiftningen.

– För att möta kraven för flyktingstatus under kanadensisk lagstiftning måste du bevisa att du förföljts politiskt, att ditt liv är i fara på grund av din politiska övertygelse eller ras samt att regeringen inte kan eller vill göra något åt situationen. Det är inte fallet här, säger Jacob van Garderen, ordförande i Lawyers for Human Rights till News24.

Det finns även uppgifter om att Huntley aldrig har polisanmält någon av de sju attacker som han menar att han utsattes för i Sydafrika.

– Jag vägrar att prata med regeringen, säger han, enligt News24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Port sprängd i flerbostadshus i Åkersberga

En explosion misstänks ha inträffat vid en port i ett fem våningar högt bostadshus i Åkersberga norr om Stockholm.

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år och lämnar minusräntan. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

1 timme sedan
Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Österåker: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Explosion vid flerfamiljshus i Åkersberga.", skriver polisen på sin hemsida.