Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vit sydafrikan får politisk asyl

- 02/09/2009, 15:25 -

Brandon Huntley får asyl i Kanada efter att ha kallats "vit hund" och "bosättare".

31-årige Brandon Huntley från Sydafrika får politisk asyl i Kanada, där han har vistats som illegal invandrare i flera år. Myndigheterna bedömer att hans berättelse om att han förföljs på grund av sin vita hudfärg är trovärdig.

Enligt Huntley kallar svarta sydafrikaner honom för "vit hund" samt "bosättare" och landets myndigheter har vägrat ta i ärendet.

I Sydafrika har ärendet utlöst en hetsig debatt och landet kallar anklagelserna för rasistiska och grundlösa. Beslutet om att ge Huntley asyl kan dessutom strida mot den kanadensiska lagstiftningen.

– För att möta kraven för flyktingstatus under kanadensisk lagstiftning måste du bevisa att du förföljts politiskt, att ditt liv är i fara på grund av din politiska övertygelse eller ras samt att regeringen inte kan eller vill göra något åt situationen. Det är inte fallet här, säger Jacob van Garderen, ordförande i Lawyers for Human Rights till News24.

Det finns även uppgifter om att Huntley aldrig har polisanmält någon av de sju attacker som han menar att han utsattes för i Sydafrika.

– Jag vägrar att prata med regeringen, säger han, enligt News24.

Skrivet av: