Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Venezuelas Rosales söks av Interpol

Nyheter | 24/04/2009 06:03

Interpol har utfärdat arresteringsorder för Venezuelas oppositionsledare.

Interpol har utfärdat arresteringsorder för Venezuelas oppositionsledare Manuel Rosales, uppger Venezuelas polis. Rosales har sökt asyl i Peru sedan President Hugo Chávez regering anklagat honom för korruption.

Rosales hävdar att han har utsatts för politisk förföljelse från Venezuelas regering och att korruptionsanklagelserna mot honom är grundlösa.

Rosales advokat i Lima, Javier Valle Riestra, sade att Interpol inte kan låta gripa Rosales eftersom han begärt politisk asyl, men en Interpoltjänsteman i Peru säger till Reuters att han inte utesluter ett gripande.

Rosales själv kan ha skadat sina asylchanser genom hårda uttalanden mot Chávez "totalitära regim" i en intervju för peruansk tv. Perus utrikesminister José Antonio Garcia Belaunde kommenterade att Rosales inte hade rätt att använda hans land som politisk plattform.

Rosales var före flykten borgmästare i Venezuelas näst största stad Maracaibo. Han har hållit sig undan rättsväsendet den senaste månaden, efter anklagelser om korruption under hans tid som guvernör i den oljerika delstaten Zulia under åren 2002-2004. Han var kallad till häktningsförhandling i en domstol i Caracas i måndags men dök aldrig upp.

2006 ställde Rosales upp som Chávez starkaste utmanare i presidentvalet, men förlorade.

Skrivet av: