Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Diplomatiska insatser för Kongo

Nyheter | 01/11/2008 08:59

Frankrike och Storbritannien trappar upp försök att lösa Kongokonflikt. (TT)

De diplomatiska ansträngningarna för att lösa konflikten i östra Kongo-Kinshasa trappas upp. Frankrikes och Storbritanniens utrikesministrar anlände på lördagen till Kongo.

Frankrikes Bernard Kouchner och Storbritanniens David Miliband skulle under dagen träffa Kongos president Joseph Kabila i huvudstaden Kinshasa, innan de reste vidare till Goma.

Sedan några dagar tillbaka hotar rebelledaren Laurent Nkunda att inta Goma.

Rebellattacker och regeringssoldaternas dödande av civila och plundringar har tvingat tiotusentals människor på flykt i Norra Kivu vid gränsen till Rwanda.

Biståndsorganisationerna talar om en humanitär katastrof.

I Rushturu, knappt tio mil från Goma, har rebellerna i två dagar belägrat FN-basen där, rapporterar AFP.

Instängda på basen finns 450 FN-soldater från Uruguay och Indien, tillsammans med hundra andra FN-anställda, hjälparbetare och flyktingar, uppgav Uruguays försvarsminister Jose Bayardi vid en presskonferens i Montevideo.

De 300 uruguayanska soldaterna har varit belägrade "utan dricksvatten i 48 timmar", sade Baryard.

Enligt FN-soldaternas befälhavare är det "inte enkelt att identifiera rebellerna", men han indikerade att det är "högst troligt" att trupper från Rwanda opererar i området.

I fredags meddelade EU-kommissionen att Joseph Kabila och Rwandas president Paul Kagame gått med på att delta i ett toppmöte om situationen i östra Kongo, som EU:s kommissionär för biståndsfrågor tagit initiativ till.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har också varit i kontakt med de båda presidenterna, såväl som med andra politiska ledare, och uppmanat dem göra sitt bästa för att lösa konflikten.

Alain Le Roy, chef för FN:s fredsbevarande verksamhet, har skickats till området.

Skrivet av: