Omvärlden vill undvika nytt Rwanda

Kongo har utsett en ny regering och omvärlden försöker undvika folkmord. (TT)


Omvärlden pressar på för att situationen i Kongo inte ska utvecklas till en ny Rwanda-tragedi. Samtidigt godkände landets parlament på söndagen en ny regering.

Efter en två dagar lång debatt om konflikten i Norra Kivu har parlamentet godkänt en ny regering, vars främsta uppgift blir att arbeta för fred i de östra delarna av landet.

Det är landets tredje regering sedan det första demokratiska valet hölls 2006.

I mitten av oktober utnämnde president Joseph Kabila Adolphe Muzito till premiärminister, sedan den förre premiärministern avgått på grund av hög ålder.

Flera andra ministrar har sparkats för att de inte lyckats skapa fred.

Omvärlden pressar på med diplomatiska medel för att Kongo inte ska förvandlas till ett nytt Rwanda, där 800 000 människor dödades i folkmordet 1994.

Alain Le Roy, chef för FN:s fredsbevarande verksamhet, skulle under dagen träffa Kongos president Kabila.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner och hans brittiske kollega David Miliband, som besökte Kongo i lördags, har även hållit samtal med Rwandas president Paul Kagame och åkte sedan vidare till Tanzania, för närvarande ordförandeland i Afrikanska unionen.

Enligt bedömare råder det ingen tvekan om att Rwandas regering, frustrerad över att Kongo inte lyckats avväpna huturebellerna som gömmer nyckelpersoner bakom folkmordet på tutsier 1994, stödjer rebelledaren Laurent Nkunda.

I lördags höll Nkundas styrkor en parad genom staden Rushturu, som de intog för några dagar sedan.

Nkunda har lovat att garantera säkerheten för befolkningen och uppmanat flyktingar att återvända hem, men människorättsgrupper anser att övergrepp mot civila ska utredas av Internationella brottmålsdomstolen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!