Söndag 9 Maj
Stockholm

Diplomatiska krisen: "Bildt ställer in Israelresa"

De frostiga relationerna mellan Israel och Sverige står fast. Bildt ställer in Israelbesök, enligt israeliska diplomater. Men svenska UD tillbakavisar uppgifterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som en konsekvens av de diplomatiska slitningarna mellan Sverige och Israel ställer utrikesminister Carl Bildt in sin planerade Israelresa den 11 september, uppger israeliska UD. Men Bildts pressekreterare Irena Busic menar att det är bluff och att besöket aldrig var schemalagt.

– Carl Bildt kommer att åka till Mellanöstern någon gång under det svenska ordförandeskapet i EU men vi har aldrig haft ett bestämt datum. Vid en Mellanösternresa ingår också ett besök i Israel, säger Carl Bildts pressekreterare Irena Busic till Svenska Dagbladet.

Enligt Haaretz ringde en högt uppsatt tjänsteman på svenska UD till Israels ambassadör i Sverige, Benny Dagan, och informerade att Bildt hade bestämt sig för att skjuta upp sitt besök. Tjänstemannen hörde sig aldrig för om ett nytt datum, vilket betraktas som ett återbud.

Bildt ska ha sagt att "dålig timing" var orsaken till att besöket blev inställt med tanke på de pågående fredsförhandlingar som initierats av USA och Israel.

Enligt en källa på israeliska UD var den egentliga anledningen att svenska UD fasade för att Bildt skulle få ett kyligt välkomnande om han reste till Israel med anledning av den hetsiga diskussionen kring Aftonbladetartikeln om påstådd organhandel i Israel, skriver Haaretz.

– Vi har hela tiden sagt att vi åker någon gång under hösten men vi har aldrig haft ett fastställt datum. De har gått ut med olika datum i pressen men vi har aldrig haft ett datum då vi sagt att vi ska åka dit, säger Irena Busic till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela