Norska legosoldater döms för mord

Joshua French och Tjostolv Moland fälls för mord på chauffören Abedi Kasango i Kongo-Kinshasa.


KISANGANI. Väntan på domen utgjordes av tonerna till Celine Dion när de norska legosoldaterna Joshua French, 27, och Tjostolv Moland, 28, dömdes för mordet på sexbarnspappan Abedi Kasango. Samtidigt kräver änkan 90 miljoner kronor i skadestånd.

Tjostolv döms för mordet på chauffören Kasango, kriminellt samröre samt för att ha spionerat för Norges räkning. French döms för medhjälp till mord då han ska ha hållit fast en annan man medan Tjostolv avrättade Kasango. 27-åringen är också, enligt rätten, skyldig till mordförsök på mannen han höll fast.

Båda nekar till brott, och menar att Kasongo mördades av en beväpnad liga i regionen.

Två vittnen har dock pekat ut norrmännen, och åklagaren kunde utan problem dra nytta av en bild där Moland leende står och tvättar bort blod i bilen. Maxstraffet är dödsstraff.

– För mig är livstid detsamma som dödsstraff under de här förhållandena. Jag vet inte vad jag föredrar, sa Joshua French innan förhandlingarna, till Dagbladet.

French och Moland, som båda har en bakgrund i norska försvaret och privata säkerhetsbolag, åtalades för att ha mördat Kasango den femte maj i år. Rättegången inleddes vid en militärdomstol i Kisangani.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!