Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

40 islamistiska terrorister släpps från fängelset

Nyheter | 09/09/2009 09:13

Brittiska säkerhetstjänsten orolig för att nya attentat är nära förestående.

LONDON. 40 dömda islamistiska terrorister är snart tillbaka på de brittiska gatorna när de släppt från fängelset. Flera har specialtränats av al-Qaida-fanatiker i Pakistan, och för vissa är risken överhängande att de slår till igen.

Brittiska säkerhetsexperter är oroliga för att rättssystemet är för slappt i jämförelse med USA, där många dömda terrorister aldrig kommer ut ur fängelset.

– Om det här hade varit USA hade de flesta av terroristerna som nu släpps dömts till fängelse i 99 år och låsts in för resten av sina liv. Men i det här landet har det stora flertalet fått mjukare straff av domstolarna, säger en högt uppsatt källa inom den brittiska säkerhetstjänsten, till The Sun.

– Som ett resultat av det står vi inför en extremt orolig situation. Vi tvingas att hoppas på att personerna som nu släpps inte längre har extremistiska åsikter. Men sannolikheten för det är liten.

Inom tolv månader kommer bland andra läkarassistenten Sohail Qureshi att friges. Han försökte resa till Afghanistan för att attackera brittiska trupper. När han nu friges får han sällskap av 24 dömda terrorister.

Men enligt The Sun har 40 personer redan frigetts. Fem av dem är högriskpersoner och kommer att övervakas av polis och säkerhetstjänst.

Qureshifallet ses av många som ett exempel på att Storbritannien skulle ha ett "slapphänt rättssystem". 31-åringen drömde om att bli martyr och greps i oktober 2006 med mörkerkikare, 9 000 pund i kontanter och vapenutrustning.

Han dömdes till fängelse i fyra och ett halvt år. Men i och med att han dömdes i Storbritannien, där fängelsestraff ofta reduceras, kommer han att friges inom kort.

– Vår största oro grundar sig i att deras åsikter och attityder snarare stärks i fängelset, i stället för att de har rehabiliterats. Fängelser har blivit en av al-Qaidas största rekryteringsbaser, säger en källa på Multi-Agency Public Protection Arrangements, till The Sun.

Skrivet av: