Fredag 19 Aug
Stockholm

al-Qaida-ledare skulle mörda tusentals

Deras självmordsplaner ligger bakom vätskeförbudet på de svenska flygplanen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En al-Qaida-trio befanns på måndagen skyldig till att ha planerat en serie av samordnade självmordsbombningar mot transatlantiska flygplan - i världens största terroristkomplott.

De brittiska muslimerna planerade att mörda 10 000 människor – men stoppades innan de hann genomföra sina terroristplaner.

Överläggningarna mot terroristerna har hittills kostat 700 miljoner kronor.

De tre männen, Abdullah Ahmed, Tanvir Hussain och Assad Sarwar, designade bomber som liknade läskedrycker för att lätt kunna smuggla dem förbi tullen vid Heathrows flygplats.

De hade också planlagt flygtider till städer i USA och kartlagt vilka destinationer som låg på britternas tio-i-topp, skriver Daily Telegraph.

Om planerna inte hade upptäckts i tid hade tusentals människor mist livet efter att bomberna detonerat mitt över Atlanten.

– Om de här terroristerna hade varit framgångsrika med sitt uppdrag så hade många människor dött. Ännu fler hade dött om de bestämt sig för att detonera bomberna på land, säger polischefen John McDowall, som tillägger att det var tydligt att männen bestämt sig för att begå massmord.

Dessutom hade männen spelat in självmordsklipp och filmade fabriken i London där de övade sig på att konstruera bomber från hushållsvaror, skriver Telegraph.

Fem andra män från al-Qaida-cellen befanns skyldiga i samma åtal.

– Det här fallet bekräftar det faktum att vi står inför ett allvarligt terroristhot. Det här kunde ha lett till en katastrof, säger justitiesekreteraren Alan Johnson till CNN.

Skulle mörda tusentals:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.