al-Qaida-ledare skulle mörda tusentals

Deras självmordsplaner ligger bakom vätskeförbudet på de svenska flygplanen.


En al-Qaida-trio befanns på måndagen skyldig till att ha planerat en serie av samordnade självmordsbombningar mot transatlantiska flygplan - i världens största terroristkomplott.

De brittiska muslimerna planerade att mörda 10 000 människor – men stoppades innan de hann genomföra sina terroristplaner.

Överläggningarna mot terroristerna har hittills kostat 700 miljoner kronor.

De tre männen, Abdullah Ahmed, Tanvir Hussain och Assad Sarwar, designade bomber som liknade läskedrycker för att lätt kunna smuggla dem förbi tullen vid Heathrows flygplats.

De hade också planlagt flygtider till städer i USA och kartlagt vilka destinationer som låg på britternas tio-i-topp, skriver Daily Telegraph.

Om planerna inte hade upptäckts i tid hade tusentals människor mist livet efter att bomberna detonerat mitt över Atlanten.

– Om de här terroristerna hade varit framgångsrika med sitt uppdrag så hade många människor dött. Ännu fler hade dött om de bestämt sig för att detonera bomberna på land, säger polischefen John McDowall, som tillägger att det var tydligt att männen bestämt sig för att begå massmord.

Dessutom hade männen spelat in självmordsklipp och filmade fabriken i London där de övade sig på att konstruera bomber från hushållsvaror, skriver Telegraph.

Fem andra män från al-Qaida-cellen befanns skyldiga i samma åtal.

– Det här fallet bekräftar det faktum att vi står inför ett allvarligt terroristhot. Det här kunde ha lett till en katastrof, säger justitiesekreteraren Alan Johnson till CNN.

Skulle mörda tusentals:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.