Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nynazist planerade bombdåd

Nyheter | 08/09/2009 08:50

McVeigh-inspirerade Neil Lewington riskerar livstids fängelse för förberedelse till terrorism.

STORBRITANNIEN. Nynazisten Neil Lewington, 44, riskerar livstids fängelse sedan han fällts för att ha planerat en bombningsräd med rasistiska motiv.

Lewington, som är en arbetslös elektriker boende i Reading, hade spikbombaren David Copeland och Oklahomabombaren Timothy McVeigh, som inspirationskällor när planen var att ta livet av utlänningar.

Old Bailey förklarade Lewington skyldig till förberedelse till terrorism och brott kopplade till innehav av sprängmedel, enligt Channel 4.

Enligt brittiska myndigheter har flera mål identifierats. Lewington planerade att bland annat bomba en moské och utredningen tittar också på vilka politiska kopplingar britten kan ha.

Av en händelse greps Lewington när han reste med tåg från Reading mot London med två eldbollar i sin resväska i oktober förra året. Efter en husrannsakan i hans rum i föräldrahemmet hittades en rad bomber och utrustning för att tillverka sprängladdningar samt rasistisk propaganda.

Norman Bettison, polismästare i West Yorkshire, sa tidigare under en säkerhetskonferens att hotbilden i Storbritannien håller på att förändras, enligt The Times.

– Det handlar inte bara om al-Qaida - det finns också ett växande hot som utgörs av högerextremister.

Skrivet av: