Tisdag 5 Jul
Stockholm

al-Qaida-kritisk klanledare mördad

En maktrival till al-Qaida-anknuten talibanledare mördades i tisdags morse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En maktrival till den fruktade och al-Qaida-anknutne talibanledaren Baitullah Mehsud har mördats i den pakistanska staden Dera Ismail Khan. Den unge klanledaren Qari Zainuddin sköts ihjäl av en av sina egna vakter.

Zainuddin var känd som kritiker av självmordsbombningar mot civila. Han har i lokala medier också uttalat stöd för Pakistans arméoffensiv mot Mehsud och andra extremistledare i områden längs gränsen till Afghanistan.

– Enligt preliminära rapporter sov stamkrigarledaren på sitt kontor efter morgonbönen när en av hans medarbetare öppnade eld mot honom, sa polistalesmannen Salah-ud-din Khan till AFP.

"Kan eliminera rivaler"

Efter dådet på tisdagsmorgonen fördes Zainuddin, som ska ha varit mellan 26 och 31 år gammal, till sjukhus i Dera Ismail Khan, som gränsar till Södra Waziristan. Men hans liv stod inte att rädda.

Baz Mohammad, en av Zainuddins närmaste män, sade till AFP att gärningsmannen var "Baitullah Mehsuds agent" och handlade på terrorledarens order.

– Detta visar att Baitullah Mehsud fortfarande har ett fäste i Södra Waziristan, och att han kan eliminera sina rivaler, kommenterade Hasan Askari, gästprofessor vid Johns Hopkins University.

– Det betyder också att hans makt och militära förmåga inte begränsats av inledningen av arméoffensiven i Södra Waziristan.

Miljonbelöning

Efter en nästan två månader lång blodig offensiv i Swatdalen, nära huvudstaden Islamabad, byter den pakistanska militären nu fokus till Södra Waziristan och andra områden med stark extremislamistisk prägel längs gränsen i nordväst.

I måndags sade en armétalesman att man nu tar sikte på Mehsud och hans mannar, "som är inblandade i de flesta terrorattacker i landet".

USA kallar Mehsud "en avgörande al-Qaida-främjare i stamområdena", och har utlovat en belöning på fem miljoner dollar för honom.

Enligt Washingtonregeringen kan al-Qaida-terrorister under Mehsuds beskydd i Södra Waziristan i lugn och ro planera terrordåd även mot mål i västvärlden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.