Stockholm

McCain och Obama i skarp slutspurt

När kandidaterna går in i slutspurten ligger McCain fortsatt efter. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s presidentkandidater gick in i en intensiv slutspurt valkampens näst sista dag: Barack Obama i Ohio. John McCain i Pennsylvania och i New Hampshire - medan nya opinionssiffror åter visade att han ligger efter Obama.

Trots att McCains ålder inte ens antytts i demokraternas kampanj var det på söndagen påtagligare än tidigare att motståndaren Barack Obama är den mycket yngre, 25 år skiljer. Obama äntrade scenen i Cleveland tillsammans med sin unga hustru och två små flickor. Där mötte de en jublande 80 000-hövdad publik.

Familjen Obama presenterades av rocklegenden Bruce Springsteen och hans band som rivstartade mötet med The Rising som är den demokratiska kampanjens signatur. Det var tydligt att Obama gillade situationen och han strålade tillsammans med sin familj.

- Jag vill ha tillbaka mitt land, jag vill ha tillbaka min dröm, sade Obama. Jag vill ha tillbaka Amerika!

Men republikanerna i Pennsylvania, dit McCain kom efter två dagar i Ohio, lämnade Obama ingen ro denna dag. Än en gång ifrågasattes Obamas förbindelser med pastorn i hans gamla församling. Annonser i delstaten frågade väljarna: "Barack Obama valde en pastor som gett USA skulden för 11-septemberattentaten. Verkar det vara någon som borde bli president?"

John McCain tycktes obekymrad av väljarenkäterna som säger att han ligger efter. Opinionssiffror har visat fel förut, konstaterade han och utropade:

- "My friends, the Mac is Back" - Mac är tillbaka.

Sedan reste han vidare till New Hampshire där han vann i primärvalet.

Men enligt en väljarenkät i Washington Post - ABC News leder Barack Obama med 53 mot 44 procent. Institutet Rasmussen ger honom ledningen med 51 mot 46 och enligt Gallup ligger han upp till elva procentenheter före McCain.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.