Lördag 16 Okt
Stockholm

Kampsportare låg bakom Englands största rån

Fick med sig närmare 600 miljoner kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STORBRITANNIEN. Rånet mot G4S värdedepå i Västberga räknas som ett av Sveriges största någonsin. Rånarna tros ha fått med sig mellan 40 och 100 miljoner kronor. Om den kampsportare som just nu sitter gripen verkligen är en del av rånarligan kanske han kan trösta sig med - om inte pengarna återfinns - en saftig belöning när han lämnar fängelset.

Men det är ändå ingenting mot vad den välkände MMA-fightern Paul Allen och hans kumpaner fick med sig när de utklädda till poliser slog till mot en värdedepå i Tonbridge, Kent 2006. Rånet är det största i brittisk historia och Allen och fem andra fick med sig cirka 600 miljoner kronor.

Det började med att man stoppade värdedepåns manager Colin Dixon medan han var på väg hem i sin bil. Samtidigt kidnappade man hans fru och nioårige son. Tidigt på morgonen blev han under hot tvungen att släppa in rånarna i värdedepån där de höll Dixon, hans familj och 14 anställda som gisslan i över en timme medan man packade en lastbil med säckar i sin tur packade med pengar.

Efter rånet flydde Allen tillsammans fighterkollegan Lee Murray till Marocko där man i två års tid levde ett liv i lyx. De båda vännerna slösade bland annat miljontals kronor på fastigheter samt juveler och skönhetsoperationer till sina flickvänner.

Men lyxlivet kom till ett abrupt slut när de i januari 2008 fanns skyldiga till grovt rån i Woolwich kungliga domstol. Storbritannien begärde att få Allen utlämnad och i dag erkände han slutligen sin delaktighet.

Rättegången var egentligen på väg att ogiltigförklaras sedan juryn inte kunnat enas, men till slut valde Allen att erkänna. Däremot vägrade han att gå med på att han gått in i värdedepån eller deltagit i kidnappningen av Dixon, hans familj och de anställda.

– Rånet organiserades noggrant och vi har aldrig haft några tvivel om att Paul Allen spelade en avgörande roll i planeringen och genomförandet av rånet, säger Roger Coe-Salazar, chefsåklagare i Kent enligt SkyNews.

Allen kommer att få sitt straff nästa måndag.

Tidigare har det avslöjats att Allen fått hjälp av fyra andra. Kickboxaren Lea Rusha, bilförsäljaren Stuart Royle, den arbetslöse albanen Jetmir Bucpapa och garageägare Roger Coutts dömdes alla till fängelse i obestämd tid men med ett minimum av 30 år. Samtidigt dömdes deras hjälp på insidan, albanen Emir Hysenaj, till 20 års fängelse för att ha filmat insidan av värdedepån och därmed hjälpt de fem männen utföra rånet.

Polisen har hittills bara kunnat återfinna 230 av de 600 miljoner kronorna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela