Tisdag 3 Aug
Stockholm

EU: Rädda ungas hörsel

Vissa hörlurar kan komma upp tll samma ljudnivå som ett startande flygplan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU vill rädda ungas hörsel och föreslår en volymgräns för mp3-spelare och musikmobiler som säljs i Europa.

Det är EU-kommissionären för konsumentfrågor, Meglena Kuneva, som vill varna ungdomar för farorna med att lyssna på för hög musik i hörlurarna. Hon vill också att mp3-spelare ska förses med varningstexter.

– Unga människor som lyssnar på hög musik flera timmar i veckan har ofta ingen aning om att de riskerar sin hörsel. Det kan ta flera år innan hörselskadan märks, och då är det för sent, säger Kuneva till Svenska Dagbladet.

Men även om beslutet går igenom riskerar det att bli verkningslöst eftersom ljudgränsen kan tas bort av användaren.

Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande i Hörselskadades riksförbund, tycker att det är en bra idé att införa en volymgräns.

– Volymgräns i musikspelare kan vara verkningsfullt, genom att problemet uppmärksammas. Det är uppenbart att vissa ungdomar plockar bort volymgränsen. Men hur mycket kan man begränsa människor? Det viktiga är att sprida kunskap, inte bara att stänga av ljudet, säger han till Svenska Dagbladet.

I dag har mellan 2,5-10 miljoner européer nedsatt hörsel på grund av för hög volym på mp3-spelaren. Med vissa hörlurar kan man komma upp i 120 decibel, vilket är i nivå med ett startande flygplan.

De flesta mp3-spelare har en maxvolym mellan 80 och 115 decibel.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela