Danskarna vill sätta fotboja på barn

Använder sig av kontroversiella metoder för att stoppa ungdomsbrotten.


Den danska regeringen, med Dansk Folkeparti i spetsen, använder sig av kontroversiella metoder för att stoppa ungdomsbrottsligheten som exploderat i Danmark senaste åren.

I en ny satsning som går under namnet "En ny start" tar man krafttag mot problemen - och samtidigt de kriminella gängen.

Regeringen har bland annat lagt fram ett förslag som går ut på att man ska ge kommunen och polisen rätten att sätta fotboja på barn som skolkar från skolan eller har begått brott.

"Ungepålæg" som förslaget kallas, är ett utegångsförbud som kan användas när föräldrar inte längre kan kontrollera var deras barn befinner sig. Fotbojan ska då visa var barnet är och skicka signaler om denne lämnat sina tillåtna zoner efter en viss tid.

Dansk Folkeparti menar att förslaget är det enda och snabbaste sättet att stoppa de kriminella gäng som rekryterar allt fler ungdomar.

– Fotbojan är en möjlighet för unga som behöver hålla sig hemma och sköta skolan. Många unga kommer inte alls till skolan, säger Dansk Folkepartis Peter Saarup till DR.

Förslaget presenterades under onsdagen av justitieminister Brian Mikkelsen och socialminister Karen Ellemann.

Även Sveriges justitieminister Beatrice Ask har varit öppen för fotboja som straff för unga i Sverige.

– Annars blir det ju bara ett fortsatt dåligt umgänge med andra som har begått brott, sa hon i slutet av juni i år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!