Lördag 16 Okt
Stockholm

Nytt ordkrig om Falklandsöarna

Argentina har lämnat en diplomatisk protest mot att Storbritannien godkänt en ny författning för de omtvistade Falklandsöarna. Britterna vill vidmakthålla en "kolonial ordning", anklagar argentinske utrikesministern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är fortfarande en dragkamp om Falklandsöarna. Argentina har lämnat en diplomatisk protest mot att den brittiska regeringen godkänt en ny författning för de omtvistade Falklandsöarna. Det innebär ett brott mot det mandat vi beviljats av FN, sade Argentinas utrikesminister Jorge Taina vid en presskonferens på torsdagen.

Storbritannien försöker vidmakthålla "en otidsenlig kolonial ordning", sade han och tillade att Argentina kommer att "fördöma denna kränkning av argentinsk överhöghet och folkrätten inom världssamfundet".

Den nya författningen, som tillkännagavs i London på torsdagen, träder i kraft den 1 januari och ersätter en version från 1985. Den biträdande brittiske utrikesministern Gillian Merron sade att den nya författningen ska främja lokal demokrati samtidigt som Londons överhöghet förblir orubbad för att skydda brittiska intressen.

Både Argentina och Storbritannien hävdar rätten till ögruppen, som i Argentina kallas Islas Malvinas. Den 2 april 1982 invaderade Argentina öarna, vilket fick brittiska premiärministern Margaret Thatcher att skicka den brittiska flottan för att ta tillbaka territoriet. Efter en 74 dagar lång konflikt kapitulerade Argentina, men har inte släppt sina anspråk på Falklandsöarna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela