Thatcher fasade för ett återförenat Tyskland

Margaret Thatcher försökte få Frankrike på sin sida mot ett enat Tyskland.


PARIS. Margaret Thatcher var "förskräckt" inför tanken om ett återförenat Tyskland. Hon trodde att Berlinmurens fall var början på ett pånyttfött nazihot mot fred och stabilitet lett av en maktgalen Helmut Kohl. Det avslöjar dokument från den franska diplomatkåren.

Storbritanniens dåvarande premiärminister försökte forma en enad front tillsammans med Frankrike mot Tyskland.

– Frankrike och Storbritannien borde i dag gå samman inför det förestående tyska hotet, sa Thatcher till Frankrikes brittiske ambassadör i mars 1990, enligt ett franskt telegram, skriver Daily Telegraph.

Enligt den franske historikern Maurice Vaisse, som ansvarade för offentliggörandet av dokumenten, var Thatcher "förskräckt" inför att återföreningen, bara 44 år efter andra världskriget, på nytt skulle göra landet till Europas mäktigaste land.

– Kohl är kapabel till vad som helst. Han har blivit en helt annan person. Han känner inte sig själv längre. Han ser sig själv som härskaren och har börjat agera som en, sa Thatcher, enligt en fransk översättning av hennes anteckningar, rapporterar <a target="_blank" href=""http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/6480413/Margaret-Thatcher-was-horrified-by-the-prospect-of-a-reunited-Germany.html">Daily" Telegraph.

Arkivdokumenten avslöjar också att två månader innan murens fall sa Thatcher till Sovjetunionens ledare, Michail Gorbatjov, att "varken Storbritannien eller Västeuropa vill se en återförening av Tyskland. Detta skulle leda till en förflyttning av gränserna, och vi kan inte tillåta det för en sådan utveckling skulle underminera stabiliteten av hela den internationella situationen och riskera vår säkerhet."

Frankrikes dåvarande president, Francois Mitterrand, delade Thatchers oro. På en middag i januari 1990 sa han till henne att ett återförenat Tyskland "kan ta mer land i anspråk än Hitler någonsin gjorde".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!